Uncategorized

Media-alalla toimiminen – Näyttöpostaus


Media-alan toimintaympäristöjä:

Tunnistan journalistisen ja markkinointiviestinnän eron mediamateriaaleissa ja julkaisuissa. Tämä on tullut tutuksi erilaisia tehtäviä tehdessä. Esim. lehdentaitto ja mainoksen tekeminen oli selvästi erilaista ja niissä otin huomioon ihan erilaisia asioita mm. sommittelussa ja tekstien koossa.

Toimintaympäristöihin pääsin tutustumaan Open Studios- tapahtumassa. Kävimme kierroksellamme  kolmessa erilaisessa paikassa: kellosepän verstaalla, valokuvastudiossa ja mainostoimistossa. Oli kiva päästä ammattilaisten puheille ja sain vähän paremman käsityksen alan työympäristöistä ja työnkuvista.

Open Studios Tampere


Julkaisukelpoinen mediamateriaali:

Osaan tuottaa tekstiä jonkin verran ja kehityn siinä koko ajan (blogin ansiosta). Itseluottamukseni on blogia tehdessä kasvanut ja en ole enää niin kriittinen tekstejäni kohtaan. Uskon että kehityn tässä vielä paljon.

Videomateriaalia olen päässyt kuvaamaan Mediapoliksella ja oppinut siitä hyvin perusteet. Siellä tuli tutuksi myös videon ja äänen editoinnin perusteet.

Olen myös huomioinut työssäni tarkoituksenmukaiset työmenetelmät ja -välineet. Osaan käyttää materiaaleja sujuvasti ja tarkoituksenmukaisesti.

Teimme artikkelin väreistä InDesignilla. Minulla aiheena oli turkoosi. Mielestäni onnistuin tehtävässä hyvin ja olen tyytyväinen sen asetteluun. Näitä tehtäviä voisin tehdä enemmänkin.

In Design 2. harjoitus: Artikkelin teko

Lomamainos oli ensimmäinen Indesign harjoitukseni ja tulos on sen mukainen. Sain sen kuitenkin tehtyä, vaikka nyt myöhemmin uskonkin, että osaisin tehdä sen paremmin.

Peli-ilta juliste oli extratehtävä, enkä kerinnyt tehdä sitä loppuun. Halusin kuitenkin yrittää tehdä jotain jäljellä olevan ajan puitteissa ja lopputulos oli aika yksinkertainen.

InDesign harjoitus 1. Loma-mainos ja peli-ilta juliste


Mediamateriaalin julkaiseminen verkkojulkaisualustalla ja somessa = blogin pitäminen, videon postaus YouTubessa.

Tämä on ensimmäinen videoni Youtubessa. En ole videoihminen, mutta lataan paljon valokuviani Instagramiin ja siellä kohokohta-osiossa jaan jotain pieniä juttuja koulutöistäni (esim. suunnittelemiani kansikuvia ja kortteja). Some on siis tuttu paikka.

Syksyn ensimmäinen päivä-video


Pienimuotoinen painotuote:

Osaan tehdä omatoimisesti vihkoja ja kortteja. Osaan tehdä itsenäisesti tuotteen ulkoasun suunnittelusta viimeistelyyn saakka ja käytän materiaalia vain sen verran kun tarvitsen.

Paperileikkurikin on tullut jo tutuksi ja olen saanut itsevarmuutta sen käytössä. Alussa olin varma, etten ikinä tule leikkaamaan omatoimisesti mitään.

Tykkään kun saa puuhastella ja käyttää töihini omia kuvia ja suunnitelmia. Olen tykännyt näistä tunneista todella paljon. Useimmiten minulla on materiaalitkin jo valmiiksi tikulla kouluun tullessa, että voin keskittyä puuhasteluun ja tuotteiden tekemiseen.

Painotuotantoa opiskelemassa: postikortti ja wiresidontaa

Painotuotanto: liimasidottu kirja ja ensimmäinen seripainotyö


Viestinnän ilmaisukeinot ja periaatteet:

Koulutöitä tehdessä onneksi aika vapaasti saa itse suunnitella miten asiat tekee ja sen myötä olen oppinut miettimään, mitä tarvitsen missäkin tilanteessa.

Teimme postauksen valitusta kirjasimesta ja siitä piti etsiä tietoa:

Tietoa fonteista: PAPYRUS

Mediapoliksella olemme käyneet läpi erilaisia kuvakokoja ja -kulmia. Valokuvausharrastukseni myötä olen myös oppinut näitä asioita paljon. Valokuvaan melkein päivittäin, joten nämä asiat ovat usein mielessä ja yritän kehittää itseäni koko ajan.

Kuvakerronta ja 8 kuvakoon järjestelmä

Teimme pienen mainoksen, jossa sai itse miettiä sommittelua sekä kuvien ja tekstien asettelua. Tässä sain myös itse valita mieleisen fontin ja mainoksen värimaailman.

LehtimainosMedia-alan lainsäädäntö, tekijänoikeus ja eettiset ohjeet:

Creative Commons- lisenssit tuli minulle aivan uutena asiana. Muuten olen aina ollut tarkka siitä mitä kuvia käytän ja missä. Itsekin toivon, jos joku haluaisi jakaa kuviani, että minusta olisi maininta.

Olen tarkka tekijänoikeusasioista. Ne ovat  minulle tuttuja oman valokuvausharrastuksen myötä. Jos jostain syystä itse käyttäisin jonkun toisen kuvaa, ei tulisi mieleenkään jättää kuvaajaa ja kuvan alkuperää mainitsematta. Jos en ole varma, onko joku kuva/työ tekijänoikeussuojan alla, en käyttäisi sitä ollenkaan.

Kuvapankit ja Creative Common-lisenssit


Viestiminen suomen tai ruotsin kielellä ja vieraalla kielellä = blogin sisällön tuottaminen. Missä olet tarvinnut englannin kieltä?

Ohjelmistot ovat olleet englanninkielisiä ja sen myötä tulee paljon uusia sanoja. Aluksi kirjoittelin tätä blogia myös englanniksi, mutta otin ne tekstit pois. Harmittaa näin jälkeenpäin, että tein niin 😀 Olen myös Photoshopin tutoriaaleja katsonut englanniksi Youtubesta.

Katsoimme myös Graphic Means- dokumentin, joka oli englanninkielinen ja kirjoitimme aiheesta blogipostauksen. Siinäkin tuli vastaan sanoja, jotka piti etsiä nettisanakirjasta.

Graphic means: A History of graphic design production


Vastuullisuus, oma-aloitteisuus, ammattiosaamisen kehittäminen ja ylläpito

Koen olevani oma-aloitteinen ja toimin vastuullisesti. Olen myös yhteistyökykyinen. Koulussa työskennellessäni olen joutunut pyytämään neuvoa ongelmatilanteisiin muilta luokkakavereiltani. Samoin olen myös itse auttanut, jos joku minulta pyytää apua. Jos joudun ongelmatilanteeseen yritän myös itse ratkaista asian. Puhumme keskenämme tehdyistä töistämme ja sitä kautta oppii erilaisia työtapoja.

Käytän töissäni paljon omia valokuviani ja suunnitelmia, mutta jos joudun käyttämään kuvia jostain muusta lähteestä, olen oppinut käyttämään ilmaisia kuvapankkeja.

Työskentelen mielelläni itsenäisesti ja etsin tietoa/apua tehtäviin jos en jotain osaa tai ymmärrä. Tietoturvallisuudesta huolehdin kirjaamalla itseni ulos koneelta lähtiessäni tai lukitsemalla koneen, jos poistun sen ääreltä.

Pyrin myös aina ottamaan materiaalia sen verran kuin oikeasti tarvitsen ja vältän tuhlaamista. Otan myös huomioon annetut ohjeet turvallisuuteen ja noudatan niitä (ei juomia/ruokia luokkaan, suojavälineiden käyttö painotyössä).


Itsearviointi:

Mielestäni arvosanani voisi olla kriittisesti H3, ehkä jopa H4. koska:

Kykenen työskentelemään omatoimisesti ja teen työni ajoissa. Olen kiinnostunut etsimään tietoa asioista ja yritän kehittää osaamistani myös vapaa-ajalla.

Olen oppinut tekemään tuotteita ja olen tyytyväinen työni jälkeen. Olen oppinut olemaan kriittinen töitäni kohtaan ja yritän aina tehdä parhaani.

Jonkin verran minulla on vielä asioita jotka pitäisi oppia muistamaan: esim tulostusasetukset. Osaan jo toimia tulostimen kanssa ihan itsenäisesti, mutta silti mukamas unohdan välillä jonkun asian. Hermoilen välillä liikaa, se saattaa aiheuttaa tämän. Pikkuhiljaa olen kuitenkin voittamassa tämän suuren haasteen! 😀 Ammattisanastoakin pitäisi vielä käydä läpi, suomeksi ja englanniksi, mutta uskon ja toivon että sekin kehittyisi tässä ajan mittaan.

Powerpoint esitykset ovat tähän mennessä minulle kovin haaste. Niiden pitäminen ja ajatuskin niiden pitämisestä, on ihan kamala. Se on aiheuttanut pahimmat ahdistukset tähän mennessä. Tähän minun täytyy varmaan keksiä joku ratkaisu.

Olen oppinut hyvin pienien painotuotteiden tekemisen ja pystyn tekemään niitä itsenäisesti. InDesignillakin on jo mukava tehdä töitä, koska olen sen verran hyvin oppinut sen perusteet. Varmasti siinäkin tulee vielä vastaan uusia toimintoja, mutta ne oppii sitten pikkuhiljaa töiden ohella.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s