painotuotanto

Painotuotanto: liimasidottu kirja ja ensimmäinen seripainotyö

Liimasidottu kirja


Kun postikortit ja wirevihot oli tehty, päästiin tekemään liimasidottua kirjaa. Siinä oli mitat vähän erilaiset kuin aiemmissa töissä. Tässä piti ottaa huomioon, että etu- ja takakansi tulevat yhtenäisenä yhdelle paperille ja keskelle tulee jättää myös 10mm levyinen tila. Mitat olivat 306mm(148mm+10mm+148mm)x 210mm. Kuvituksessa taas oma kuvani.

Screen Shot 2018-09-11 at 8.45.28

No, tulostaminen kävi aika helposti ja leikkaaminenkin meni jo tässä vaiheessa melkein kuin vanhalta tekijältä (huom. melkein). Kansilehden valmistelu sisuksia varten olikin sitten taas ihan eri juttu! Minun kirjanen meni opettajalle esimerkiksi, joten itse en tehnyt siihen tarvittavia mittauksia ja olin vain painelemassa nappulasta konetta päälle. Kuuntelin ja katsoin siis miten homma hoituu (ja olen asiasta vieläkin ihan pihalla).

Kirja nro. 2:

(Näiden kirjojen välillä on jonkun verran aikaa)

Viime kerrasta jäi fiilis, että en mitenkään tule saamaan kirjaa itse tehtyä, sen verran monimutkaisilta ohjeet ensimmäisillä tunneilla tuntuivat. Mutta sain kun sainkin sen valmiiksi päivän aikana, vaikka jouduinkin muutamassa työvaiheessa pyytämään neuvoa muilta.

Tein tästä toisesta kirjasta reseptikirjan (äidille) ja halusin siihen muut kuin valkoiset sivut.

Kirjan työvaiheet:

  • Kansien leikkaus
  • Kansien nuuttaus
  • Blokin leikkaus (selän vahvuus 10mm)
  • Kansien ja blokin liimaus kuumaliimakoneella
  • Puhtaaksileikkaus A5 formaattiin
kansikuva: Pixabay
Tulostettu ja leikattu kansikuva (Pixabay)

Kuvan tulostus ja leikkaus meni hyvin ja kerralla nappiin. Leikkauksen jälkeen oli nuutauksen vuoro.

btr
Merkit

Nuuttaus:

  1. Tee ensimmäinen merkintä viivainta käyttäen kansien puoleen väliin (148mm).
  2. Sen jälkeen mittaa tekemästäsi merkistä oikealle ja vasemmalle: 5mm, tee merkit.
  3. Sitten näistä merkeistä mittaa vielä molemmille puolille 10mm ja tee merkit.
  4. Sitten kansi koneeseen, jossa merkkien kohdalle tehtiin pienet taitokset blokin liimausta varten.

Osasin tehdä nämä mittaukset melkein yksin. Jouduin tarkistelemaan toisilta vähän, että montako milliä laitetaan ja mihin suuntaan.

Sivujen tulostukseen jouduin pyytämään myös luokkakaverilta apua. En osannut tehdä kaksipuolista tulostusta. Tulostin sivut sitten niin, että tulostin ensin toisen puolenbja sitten toisen puolen. Onneksi tulostimella ei ollut jonoa… Olisin päässyt helpommallakin, mutta en tajunnut/osannut tehdä sitä. Seuraavalla kerralla kokeilen sitten toista tapaa.

Muista tehdä sivunipusta (blokista) oikean paksuinen! Tässä kirjassa paksuus oli 10mm eli tulostin 100 sivua.

Kirjan sivut

Halusin tehdä sivuista vaaleat, jotta kynän jälki erottuisi siitä paremmin. Pixabayssa onneksi oli kivoja vaaleita ruoka-aiheisia kuvia tähän tarkoitukseen :). Itse tykkäsin näistä sivuista, mutta vähän jäi harmittamaan, kun en tulostusvaiheessa kiinnittänyt huomiota vasemman sivun reunoihin. Olisi ollut kivemman näköistä, jos reunan maustekoristeet olisi ollu vasemmassa ylä- tai alakulmassa.. Täytyy seuraavassa työssä miettiä vähän paremmin etukäteen sivujen asettelua.

Kun sivut ja kannet olivat kunnossa, laitettiin ne liimakoneeseen. Liimakoneen jäljiltä reunat olivat pikkuisen epätasaiset, joten siistin ne vielä leikkauskoneella.

Seripaino: kangaskassi


btr

Tänään kokeiltiin myös jotain uutta. Viime tunneilla sunniteltiin painokuva tulevaa työtä varten. Piirsin Illustratorilla kuusen. Ensin kuva tulostettiin paperille ja siitä siirrettiin tulostimen avulla kalvolle.

Sitten siirryttiin painohuoneeseen. Siellä valitsin tyhjän pokan itselleni. Purkista kaadettiin emulsiokouruun emulsiota. Se vedettiin pokan pintaan tasaisella, napakalla vedolla. Kourua käännettiin loppuvaiheessa valumien välttämiseksi. Veto toistettiin kourulla vielä kerran ilman emulsiota, että saadaan liika väri pois. Kun tämä homma on valmis, pahvisuikaleella kaavittiin jäljelle jäänyt väri takaisin purkkiin ja purkki reippaasti takaisin jääkaappiin, ettei väri valotu.

Poka siirrettiin sitten uuniin kuivumaan. Siellä sen piti olla 15-30min (ei yhtään kauempaa!).

Sen jälkeen kehikko siirrettiin valotukseen. Siinä vierähti reilut 3min –> 3min kun päällinen imeytyi tiukasti kehikkoa vasten ja sitten 90s valotusta.

 

Sen jälkeen valottunut kuva näkyi vihreällä pinnalla keltaisena. Kehikko laitettiin pesualtaaseen ja keltainen, valottunut osa suihkutettiin lämpimällä vedellä pois. Sitten kuivumaan ja Tadaa! Kuva valmis painettavaksi!

Valitsin mustan kangaskassin ja vaatimattomasti halusin tehdä kullanvärisen kuusen siihen. Kuvan ympärys suojattiin pahvein, jotka teipattiin pintaan kunnolla kiinni. Kuvan ympärille pitää kuitenkin jättää vähintään 1cm pahvitonta tilaa. Sitten se aseteltiin pidikkeeseen.

Kun kaikki oli kiinnitetty ja sijainnit tarkistettu, levitettiin väriaine. Sipaistiin hyvä määrä väriä ja sitten lastalla vedettiin (pitäen sitä 40 asteen kulmassa!) väri kuvan läpi samalla kunnolla painaen. Hyvä ettei selkä nyrjähtänyt siinä. Ilmeisesti painoin kuitenkin tarpeeksi kovaa, koska kuvaan ei jäänyt tyhjiä kohtia.

Kun kuva oli painettu, kaavittiin ylijäänyt maali takaisin purkkiin. Sitten käytetyt välineet pyyhittiin siihen tarkoitetulla aineella ja rätillä.

Myös kehikosta pyyhittiin ylimääräinen painoväri pois. Sitten kun jäljellä on enää vihreä taustaväri, siihen suihkutetaan pesuainetta, annetaan vaikuttaa 3min ja huuhdotaan painepesurilla (muista kuulosuojaimet ja essu!)

Tämän jälkeen valmis painettu tuote ajetaan 3 kertaa uunin läpi.

valmis kuusi
Valmista!

Tämä oli kiva työ tehdä. Oli hauska suunnitella itse kuva ja painaa se. Opin paljon uutta eikä tämä tuntunut kamalan vaikealta työltä tehdä.

Mainokset

1 vastaus artikkeliin “Painotuotanto: liimasidottu kirja ja ensimmäinen seripainotyö”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s