InDesign, painotuotanto

Painotuotantoa opiskelemassa: postikortti ja wiresidontaa

Nyt meillä on ollut painotuotantoa pari päivää ja se on ollut todella kivaa! Aika on mennyt molempina päivinä todella nopeasti ja koko ajan on ollut tekemistä.

Näiden päivien aikan InDesignikin on alkanut tulla paremmin tutuksi, vaikka paljon onkin vielä opeteltavaa. Perusasiat alkaa jo hahmottua, kuten esim. oikeaan formaattiin tallentaminen, se ei ihan heti meinannut minulla mennä jakeluun…

Ekana päivänä olin ihan varma, etten ikinä opi käyttämään paperileikkuria. Jännitin aika paljon sen käyttöä, mutta toisena päivänä huomasinkin jo leikkeleväni suht tottuneesti töitäni. Nopeasti sen käyttöperiaatteet tuli tutuiksi, onneksi!

Ensimmäisen päivän tehtävänä oli suunnitella wirevihko, postikortti ja liimasidottu kirja.

Etana-vihko (wirevihko)


screen-shot-2018-09-11-at-9-08-09.png

Tein ensimmäiseksi kierrevihon. Ulkoasuun käytin itse ottamaani kuvaa. Mahtavaa, kun voi alkaa hyödyntämään omia kuvia näissä töissä! Saa niitäkin pois kotikoneelta johonkin näkyville.

Ensin siis suunniteltiin InDesignillä ulkoasu, etu- ja takakansi. Sitten suunnitelmat tulostettiin A4 kokoisille arkeille. Ohjelmalla olisi voinut tehdä samaan tulosteeseen molemmat kansikuvat, mutta tein vahingossa ne erikseen, siksi tulostin ne kahdelle erilliselle arkille (seuraavana päivänä tein toisen vihkosen ja muistin avata samalle työpöydälle molemmat sivut ja tulostin ne ne sitten yhdelle A3:lle) Wirevihon lopullinen koko on A5.

Tulostelun ja leikkelyn jälkeen väliin tarvittiin paperia. Otimme siis nipun paperiarkkeja, teimme niiden ja kansien sivuun reiät siihen tarkoitetulla koneella. Nyt oikeankokoista paperia oli valmiiksi tarjolla. Jos ei olisi ollut, niin A4 kokoisesta paperista olisi paperileikkurilla leikattu A5 kokoisia arkkeja.

btr  btr   btrhdr

Sitten paketti kasaan metallikierteellä, joka painettiin reunaan kiinni siihen tarkoitetulla, käsikäyttöisellä koneella.

 

Pari valmista vihkoa:

Postikortti


Sitten tehtiin postikortti. Siitä tuli kaksipuoleinen ja takaosaan piti tehdä postimerkkipaikka ja osoiterivit. Kuva on taas itse ottamani. Tekstin etsin Googlen avulla.

 

Screen Shot 2018-09-11 at 8.52.24Postimerkkipaikan tein Line Toolia käyttäen. Kun pitää Alt-näppäintä pohjassa samalla kun vetää viivaa haluamaansa paikkaan, siitä tulee suora. Postimerkkipaikkakin oli helppo tehdä sillä tavalla.

Line tool löytyy vasemmalta valikosta –>

Tämä oli suht nopea tehdä, kun ensin oli kikkaillut tuon vihkosen kanssa. Ainoa hankaluuksia aiheuttanut juttu oli tulostus. Kaikkiin töihin tuli eri paksuista paperia, jonka takia piti muistaa laittaa tulostukseen sen mukaiset asetukset. Koko oli myös tietenkin eri, joten piti muistaa minkä kokoista paperia pitää käyttää.. Noita en taida vieläkään muistaa ulkoa, mutta onneksi on aina joku, jolta kysyä apua.

Itse olin myös tähän laittanut PDF-tallennusvaiheessa ruksin väärään kohtaan (ruksasin bleed marks- kohdan, vaikka piti olla crop marks) ja sen takia leikkasin ensimmäisen kortin väärin. Hyvä siitä silti tuli, vähän pienempi vaan. Tein kuitenkin vielä toisen kortin, jonka leikkasin oikein.

Screen Shot 2018-09-11 at 9.01.09
Valmis etupuoli

Kortti tulostettiin molemmin puolin A5– kokoiselle arkille ja leikattiin siitä kokoon A6.


Tulostettuja kortteja ja kirjan kansi:btr

Näistä painotuotannon tunneista jäi hyvä fiilis. Innostuin näistä jutuista enemmän kun osasin odottaa.

 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Painotuotantoa opiskelemassa: postikortti ja wiresidontaa”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s