Graphic Means, Mac

Graphic means: A History of graphic design production

GraphicMeans-Hero-2000x12002http://www.graphicmeans.com/

Koulupäivä alkoi tänään dokumenttielokuvalla. Elokuvassa kerrottiin graafisen suunnittelun historiasta ja siitä miten työkalut ja välineet ovat ajan saatossa muuttuneet ja parantuneet: käsityöstä digitaaliseen painamiseen ja tulostamiseen. Minun oli pikkuisen vaikea seurata elokuvaa, monet termit olivat minulle vielä tuntemattomia ja välillä jäin miettimään niitä (hot type, cold type ja muutama muu sana joita en enää muista……) ja sitten menikin jo pikkuisen toista asiaa ohi.

Mikään ei ollut ennen vanhaan itsestäänselvää. Kaikki oli täysin käsityötä: liimaa/leikkaa tekniikkaa käytettiin tuolloin paljon, oikeastaan kaikessa. Kerroksia, värejä, merkintöjä, paperinpaloja, työpöydät oli täynnä tavaraa.. Nykyään toimistot mahtuu läppärin sisään ja voit viedä ”toimistosi” sinne minne läppäri sopii. Virheiden tarkistukseenkin oli tuolloin erilliset ihmiset.  Alkuun painossa oli töissä monia ihmisiä ja työvaiheita oli suhteettoman paljon. Ala oli miespainotteista ja sitten kun naiset tulivat, heidän palkkansa oli puolet miesten palkasta. Arvostus ei ollut kamalan korkealla silloin.

Ajan mittaan jokaisessa kehitysvaiheessa tarvittavien työntekijöiden määrä väheni laitteiden parantuessa: Ensin kirjat olivat käsityötä, tekstit kaiverrettiin tai kopioitiin käsin –> Kaiverretut puulevyt jäi, tilalle tuli valmiit metalliset kirjasimet (yksittäiset) –> Kirjamiset saatiin automaattisesti painolevyille –> Tietokoneet ja tulostaminen. Ei ihme että kehityksellä on ollut vastustajia, varsinkin kun tietokoneet tulivat.

Outoa ajatella, miten helpolla itse tulee pääsemään.. Arvostettiinkohan työn jälkeä ennen enemmän? Onko graafinen suunnittelu liian helppoa nykyään? Käytetäänkö mielikuvitusta yhtä paljon kuin ennen? Ennen ei ollut netin ilmaisia kuvapankkeja apuna. Oli olemassa paperinen versio niistä: niitä selailtiin kuvastosta ja ostettiin sitten haluama kuva käyttöön.

Suosittelisin dokumenttiä alan ihmisille tai alalle pyrkiville tai muuten vaan historiasta kiinnostuneille. Itseäni alkoi ainakin kiinnostamaan tuo vanha tapa tehdä asioita.

Itseäni alkoi sen verran kiinnostamaan alan menneisyys, joten tässä teille pieni historiapläjäys:

Johannes Gutenberg   (syntynyt 1400 luvun tienoilla -1468)

Keksi painokoneen vuonna 1436.800px-Gutenberg Hän keksi myös musteen, joka kiinnittyi metalliin ja erityisen laitteen painolevyn puristamiseksi paperia vasten.

”Ennen Gutenbergin painokonetta kirjat valmistettiin käsityönä – joko käsin kopioimalla tai käsin kaiverrettujen puisten painolevyjen avulla. Työ oli erittäin työlästä ja ­hidasta, minkä vuoksi kirjat olivat hyvin kalliita ja vain kirkolla ja rikkaimmilla mahtimiehillä oli niihin varaa.”                                       http://www.historianet.fi

Gutenberg_bible_Old_Testament_Epistle_of_St_Jerome

Gutenbergin painokone poikkesi puulevykirjapainoista siten, että kaiverrettujen puulevyjen sijaan käytettiin irtonaisia, metallisia kirjasimia. Enää ei kirjanpainajan tarvinnut kaivertaa uutta painolevyä jokaista sivua varten. Tämä nopeutti painotyötä ja alensi myös sitten kirjojen hintaa.

Kuuluisin painotuote Gutenbergillä oli hänen Raamattunsa, joita hän painoi vuosina 1453-1455. Tekstien painamiseen oli käytössä 290 erilaista irtokirjasinta ja niiden kauniit, värikkäät koristelut maalattiin yhä käsin. Lähes 1300 sivuisesta Raamatusta otettiin n.180 kappaleen painos josta vain 21 on säilynyt kokonaisuudessaa tähän päivään. Gutenbergit Raamatut ovat nykyään maailman kalleimpia kirjoja: huutokauppahinnaksi on arvioitu n.27 miljoonaa euroa.

 

Ottmar_MergenthalerOttmar Mergenthaler (1854-1899) Keksijä, joka esitteli Linotype- nimisen latomakoneen vuonna 1886 New York Tribunen kustantajille.

(Latomakone: Kokopainotekniikassa käytettävä laite,jolla automatisoidusti laitetaan kirjasimet painolevyihin. )

Linotypen  myötä tapahtui iso mullistus alalla. Aiemmin latojat laittoivat kirjapainossa kirjasimet yksitellen painolevyihin.  Kone teki seitsemän ammatitaitoisen latojan työn kooten painolevylle automaattisesti rivin kirjasimia, ”a line o’ types”, josta menetelmä sai nimen Linotype.

Lumitype

WonderfulInsects_02WebVuonna 1946 ranskalaiset René Higonnet (1902–1983) ja Louis Moyroud (1914–2010) kehittivät Lumitype- nimisen valolatomakoneen, joka tuli tunnetuksi Photon nimiselllä tuotemerkillä. Ensimmäinen Photonilla valoladottu kirja maailmassa oli nimeltään: The Wonderful World of Insects (1953)

 

 

Macintosh

Macintosh_128k_transparency.png

Iso mullistus tuli myös vuosina 1984-1985, kun Macintosh tietokoneet tulivat. Tietokoneen mukana toimitettiin kaksi graafista käyttöliittymää hyväksikäyttävää ohjelmaa: MacWrite ja MacPaint.

Sen myötä pystyttiin latomaan tekstiä ja kuvia päällekkäin yhdellä istumalla. Ennen ei käytetty painamisessa kuvia koska se oli hankalaa. Tietokoneiden myötä niitäkin alettiin käyttää enemmän. Vuonna 1985 Macintoshilla pystyi käyttämään julkaisuohjelmistoja ja tulostamaan lasertulostimella tekstiä ja kuvia sisältäviä taitettuja sivuja.

 

 

 

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ottmar_Mergenthaler

https://fi.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg

https://pixabay.com

https://fi.wikipedia.org/wiki/Macintosh

 

Mainokset

1 vastaus artikkeliin “Graphic means: A History of graphic design production”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s